Povrće
Povrće: Izvor hranljivih materija
Povrće predstavlja namirnice biljnog porekla koje ljudi konzumiraju u različitim oblicima. Ove namirnice uključuju različite delove biljaka, poput cveta, ploda, korena, lišća i stabljike. Bogate su hranljivim materijama i pružaju brojne zdravstvene benefite.
Bogat nutritivni profil povrća
Povrće je poznato po svom izuzetno bogatom nutritivnom profilu. Ono obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima, koji su ključni za održavanje dobrog zdravlja. Vlakna pomažu u regulaciji sistema za varenje, dok vitamini i minerali podržavaju različite funkcije u telu, uključujući imuni sistem, zdravlje kostiju i proizvodnju energije.
Uticaj na sistem organa za varenje i opšte zdravlje
Konsumacija povrća može imati blagotvoran uticaj na sistem organa za varenje i opšte zdravlje. Vlakna koja se nalaze u povrću pomažu u održavanju redovne probave, dok vitamini i minerali podržavaju zdravlje na različite načine. Na primer, vitamin C je antioksidant koji pomaže u zaštiti tela od štetnih slobodnih radikala, dok kalijum podržava zdravlje srca.
Kalorijska vrednost povrća
Kalorijska vrednost povrća može se značajno razlikovati u zavisnosti od vrste biljke i načina pripreme. Dok su neke vrste povrća niske kalorijske vrednosti, druge mogu biti prilično kalorične. Na primer, soja, leblebije, sočivo i pasulj su među najkaloričnijim vrstama povrća. Važno je uzeti u obzir kalorijsku vrednost povrća prilikom planiranja obroka, posebno ako se prati dijeta ili plan za kontrolu težine.
Namirnica (100 g) | kCal | Proteini | Ugljeni hidrati | Masti | Vrsta | Makronutrijent | Namirnica |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Pasulj | 143 | 9,01 | 26,22 | 0,65 | Povrće | Ugljeni hidrati | Pasulj |
Brokoli | 34 | 2,8 | 6,6 | 0,4 | Povrće | Vlakna | Brokoli |
Kikiriki | 618 | 29,5 | 10,2 | 49,4 | Voće | Masti | Kikiriki |
Leblebija | 364 | 19,3 | 60,7 | 6,0 | Povrće | Ugljeni hidrati | Leblebija |
Sočivo | 352 | 24,6 | 63,4 | 1,1 | Povrće | Ugljeni hidrati | Socivo |
Beli krompir | 77 | 2,1 | 17,5 | 0,1 | Povrće | Ugljeni hidrati | Beli krompir |
Slatki krompir (batat) | 86 | 1,6 | 20,1 | 0,1 | Povrće | Ugljeni hidrati | Slatki krompir (batat) |
Paradajz | 18 | 0,9 | 3,9 | 0,2 | Povrće | Ugljeni hidrati | Paradajz |
Šargarepa | 41 | 0,9 | 9,6 | 0,2 | Povrće | Ugljeni hidrati | Sargarepa |
Krastavac | 15 | 0,7 | 3,6 | 0,1 | Povrće | Vlakna | Krastavac |
Šampinjoni (pečurke) | 22 | 3,1 | 3,3 | 0,3 | Povrće | Ugljeni hidrati | Sampinjoni |
Grašak | 81 | 5,4 | 13,6 | 0,4 | Povrće | Ugljeni hidrati | Grasak |
Karfiol | 25 | 2,0 | 5,3 | 0,1 | Povrće | Vlakna | Karfiol |
Spanać | 23 | 2,9 | 3,6 | 0,4 | Povrće | Ugljeni hidrati | Spanac |
Zelena salata | 13 | 1,4 | 2,2 | 0,2 | Povrće | Vlakna | Zelena salata |
Kupus | 25 | 1,3 | 5,8 | 0,1 | Povrće | Vlakna | Kupus |
Boranija | 31 | 1,8 | 7,1 | 0,1 | Povrće | Vlakna | Boranija |
Soja | 172 | 18,0 | 8,0 | 9,0 | Povrće | Ugljeni hidrati | Soja |
Cvekla | 43 | 1,6 | 9,6 | 0,2 | Povrće | Ugljeni hidrati | Cvekla |
Pečeni kikiriki | 587 | 24,3 | 21,3 | 49,7 | Voće | Masti | Peceni kikiriki |
Blitva | 19 | 1,8 | 3,7 | 0,2 | Povrće | Vlakna | Blitva |
Crni luk | 40 | 1,1 | 9,3 | 0,1 | Povrće | Ugljeni hidrati | Crni luk |